Teplé či studené, cícerovo-batátové guľôčky s čili
a kurkumou naštartujú metabolizmus a posilnia imunitu.
Sú plné vlákniny, železa a vitamínov skupiny B.
POTREBUJEME:
85 g cíceru (vopred namočený)
1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
2 polievkové lyžice sezamovej pasty tahini
30 g koriandra
200 g sladkých zemiakov
1 polievkovú lyžicu kokosového oleja
1 červenú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 kávovú lyžičku mletej kurkumy
1 kávovú lyžičku mletej rímskej rasce
2 kávové lyžičky mletého čili
POSTUP:
Cícer na noc namočíme, ráno ho scedíme a prepláchneme studenou vodou. Dáme ho do hrnca, zalejeme pol litrom vriacej vody, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 1 hodinu domäkka.
Kúsky sladkých zemiakov uvaríme domäkka v pare 10 až 15 minút.
V panvici rozhorúčime olej a zľahka na ňom osmažíme na drobno cibuľu a pretlačený cesnak, kým zmäknú a pustia vôňu. Pridáme kurkumu, rímsku rascu, čili a smažíme ešte 2 minúty.
Rúru si predhrejeme na 200 °C.
Cícer, sladké zemiaky, citrónovú šťavu, tahini a koriander dáme do robota a mixujeme asi 10 sekúnd, aby sa všetko iba nahrubo rozsekalo – cieľom nie je hladké pyré. Zmes vysypeme z robota do veľkej misy a pridáme zmes z panvice. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Zmes rozdelíme na 16 rovnako veľkých porcií, z ktorých vytvarujeme guľôčky. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút.
Vyberieme z rúry a necháme niekoľko minút vychladnúť na drôtenej mriežke, aby guľôčky stuhli. Guľôčky podávame teplé alebo studené na listovom šaláte.