Teplé či studené, cícerovo-batátové guľôčky s čili
a kurkumou naštartujú metabolizmus a posilnia imunitu.
Sú plné vlákniny, železa a vitamínov skupiny B.

POTREBUJEME:

85 g cíceru (vopred namočený)

1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy

2 polievkové lyžice sezamovej pasty tahini

30 g koriandra

200 g sladkých zemiakov

1 polievkovú lyžicu kokosového oleja

1 červenú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1 kávovú lyžičku mletej kurkumy

1 kávovú lyžičku mletej rímskej rasce

2 kávové lyžičky mletého čili

 

 

 

 

 

 

 

POSTUP:

Cícer na noc namočíme, ráno ho scedíme a prepláchneme studenou vodou. Dáme ho do hrnca, zalejeme pol litrom vriacej vody, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 1 hodinu domäkka.
Kúsky sladkých zemiakov uvaríme domäkka v pare 10 až 15 minút.

V panvici rozhorúčime olej a zľahka na ňom osmažíme na drobno cibuľu a pretlačený cesnak, kým zmäknú a pustia vôňu. Pridáme kurkumu, rímsku rascu, čili a smažíme ešte 2 minúty.
Rúru si predhrejeme na 200 °C.

Cícer, sladké zemiaky, citrónovú šťavu, tahini a koriander dáme do robota a mixujeme asi 10 sekúnd, aby sa všetko iba nahrubo rozsekalo – cieľom nie je hladké pyré. Zmes vysypeme z robota do veľkej misy a pridáme zmes z panvice. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

Zmes rozdelíme na 16 rovnako veľkých porcií, z ktorých vytvarujeme guľôčky. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút.

Vyberieme z rúry a necháme niekoľko minút vychladnúť na drôtenej mriežke, aby guľôčky stuhli. Guľôčky podávame teplé alebo studené na listovom šaláte.