Gulášová sezóna sa začala a bola by škoda ju nevyužiť naplno. Najmä ak guláš nezapijete pivom,
pretože sa v ňom už nachádza a aj tie zemiaky sú akési zdravšie...

POTREBUJEME:

1 kg hovädzieho mäsa

½ kg cibule

100 g mrkvy

100 g petržlenu

700 – 1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadovanej hustote gulášu)

250 ml tmavého piva

4-5 polievkových lyžíc (40 g) korenia na guláš bez pridaného glutamátu

1 čajovú lyžičku (5 g) soli

½ čajovej lyžičky čierneho korenia

2 polievkové lyžice prepusteného masla ghee

600 g zemiakov (mrkvy alebo batátov)

POSTUP:

Hovädzie mäso očistíme, nakrájame na kocky, sprudka krátko orestujeme na prepustenom masle zo všetkých strán.

K mäsu prisypeme olúpanú a na mesiačiky nakrájanú cibuľu, ktorú necháme zmäknúť. Všetko podlejeme vývarom a pivom a dusíme asi 40 minút. Alkohol sa odparí a pivo je neškodné.

Potom pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen, zmes okoreníme, podusíme na miernom plameni ďalších 40 minút.

Zemiaky uvaríme v šupke a pred podávaním olúpeme. Ako príloha sú vhodnejšie, pretože pri varení olúpaných zemiakov stúpa ich glykemický index.

No ani taká varená mrkva či batáty namiesto zemiakov nie sú zlé ozdravenie 😊