Gulášová sezóna sa začala a bola by škoda ju nevyužiť naplno. Najmä ak guláš nezapijete pivom,
pretože sa v ňom už nachádza a aj tie zemiaky sú akési zdravšie...
POTREBUJEME:
1 kg hovädzieho mäsa
½ kg cibule
100 g mrkvy
100 g petržlenu
700 – 1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadovanej hustote gulášu)
250 ml tmavého piva
4-5 polievkových lyžíc (40 g) korenia na guláš bez pridaného glutamátu
1 čajovú lyžičku (5 g) soli
½ čajovej lyžičky čierneho korenia
2 polievkové lyžice prepusteného masla ghee
600 g zemiakov (mrkvy alebo batátov)
POSTUP:
Hovädzie mäso očistíme, nakrájame na kocky, sprudka krátko orestujeme na prepustenom masle zo všetkých strán.
K mäsu prisypeme olúpanú a na mesiačiky nakrájanú cibuľu, ktorú necháme zmäknúť. Všetko podlejeme vývarom a pivom a dusíme asi 40 minút. Alkohol sa odparí a pivo je neškodné.
Potom pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a petržlen, zmes okoreníme, podusíme na miernom plameni ďalších 40 minút.
Zemiaky uvaríme v šupke a pred podávaním olúpeme. Ako príloha sú vhodnejšie, pretože pri varení olúpaných zemiakov stúpa ich glykemický index.
No ani taká varená mrkva či batáty namiesto zemiakov nie sú zlé ozdravenie 😊